Györe Anett vízilabdázó

anett-gyore
Kép: waterpolorapallo.blogspot.hu

„A Dominó Honvéd-Polo vízilabda csapatának kapitánya és a Magyar Női Vízilabda csapat kerettagja vagyok. Nekem mindig problémám volt a súlyommal. Rengeteg fogyókúrával próbálkoztam életem során, amikor véget ért a program, visszajött minden, amit addig leadtam, és kezdhettem mindent elölről.

Most viszont, szinte nehézség nélkül szabadultam meg a felesleges kilóktól. Ez nem utálatos fogyókúra, hanem változás. Nem kellett nagy erőfeszítést tennem ahhoz, hogy leadjak néhány kilót.  Két hónap alatt sikerült 11 kg-ot fogynom. Megváltoztattam az étrendemet, és minden ment magától, ráadásul az eddigi fogyókúrákhoz képest most nem tapasztaltam azt, hogy rosszul vagyok az edzéseken vagy nem bírom őket, pont ellenkezőleg egyre jobbá váltam.
Kaptam egy egyénre szabott étkezési tervet és egy állandó segítséget, napi szintű konzultációt email-en, telefonon, ami alatt megtanultam hogyan működik a szervezetem és mikor mit és hogyan kell ennem. Nagyon élvezem az eddig elért eredményt. Az edzések könnyebben mennek, a vízben robbanékonyabb vagyok, és mindenhova elérek. 5 cm-rel kijjebb tudok emelkedni a vízből, mint azelőtt. A klubban az év házi góllövő lista élére kerültem. Nekem ez rengeteget számít!”

sifi_lapozo
Kép: fitt.info

Sifter Tímea, aerobic

„Sifter Tímea vagyok, négyszeres aerobic magyar bajnok, EB 6. helyezett.
Az optimális testsúly elérése miatt fordultam segítségért a Sportétrend programhoz. Aerobic versenyzőként elengedhetetlen a külső is, nem csak a gyakorlat helyes végrehajtása. Ebben segített nekem Silye Gabriella, hogy az edzések mellett is sikerüljön úgy fogynom, hogy nem romlik közben a teljesítményem. Folyamatos konzultációt és orvosi vizsgálatokat biztosítottak nekem, nyomon követték szervezetem minden változását. Ami a legmegdöbbentőbb volt számomra, hogy nem voltam fáradékony, sőt jól bírtam az edzéseket, amit más fogyókúra mellett nem tapasztaltam még.”

 

Detre Diána, sportoló (szörf)

560detre_dia
Kép: nemzetisport.hu

Detre Diána ötszörös Magyar bajnok és ugyanennyiszer választották az év legjobb szörföző nőjének is. A 2008-as Olimpiára való kijutást egy nagy teljesítménynek tartja, a csekély anyagi háttér és profi magyar edző hiánya miatt. Majd a 2008-as Olimpián az eddigi legjobb magyar női szörfös eredményét sikerült produkálnia, 22. helyezést. 2008-tól 2009 nyaráig a világranglistán közel 36 helyet javított, jelenleg a 18. helyen áll. A 2009-es Kékszalag – Európa leghosszabb – tókerülő vitorlás versenyén első női szörfösként indult. A 2009-es Európa-bajnokságon szintén eddigi legjobb eredménye született, a 15. helyen zárta a rendkívül erős mezőnyben a versenyt.
„Mindig is kényesen ügyeltem a súlyomra, alakomra. Bár a sok sportolás mellett nyilván azt gondolhatják, hogy mit aggódik, úgy is ledolgozza. De nem mindenkinek az esetében van ez így. Viszonylag kalória és fehérje szegényen kezdtem emiatt táplálkozni. Az eredményeim nem voltak rosszak, de kiemelkedőek sem és hamar elfáradtam, akár edzésen, akár versenyen. Persze sokszor mondogatták, hogy egyél többet stb. Mindaddig így ment ez, mígnem lehetőségem nyílt néhány konzultációra Silye Gabriella sporttáplálkozási tanácsadóval. Ahol rendkívül érdekes és izgalmas vizsgálatok után, felhívta a figyelmemet sok mindenre, amivel javíthatok a teljesítményemen és még debella sem kell, hogy váljon belőlem. Tény és való, azóta valóban próbálom betartani az ott kapott utasításokat, tanácsokat. És lám, közel egy év alatt hatalmas eredménybeli fejlődés tapasztalható nálam. Kiegyensúlyozottabban étkezem, ügyelek arra, hogy a megterhelésnek megfelelően elégítsem ki a szervezetem tápanyag igényeit. Ez a tudatosság nem csak erősebbé, hanem magabiztosabbá is tesz a pályán.”

Pelle Anikó, sportoló (vízilabda), közgazdász

pelle-aniko
Kép: nemzetisport.hu

15 éve a női vízilabda válogatott tagja, közel két éve pedig a csapat kapitánya is lett. Tanulmányait a gimnáziumot követően Los Angelesben folytatta, és közgazdász diplomával, nemzetközi kapcsolatok képzéssel, amerikai bajnokként, és több díj nyerteseként tért haza. Olaszországban légióskodott két évet (2003-2005) az Orizzonte Catania csapatában, ahol két olasz bajnoki, és két Bajnokcsapatok Európa Kupája címet nyert és 2007 óta játszik az Ortigia Siracusa (2007-) csapatánál. A két olasz klub között eltelt két évben (2006-2007) pedig a Dominó-Honvéd csapatával sikerült kétszer magyar bajnoki címet szereznie, és megnyerték a LEN-kupát, illetve a Szuper Kupát is. Nemzetközi porondon a válogatottban elért legjobb eredményei: világbajnok 2005-ben, Európa-bajnok 2001-ben, Világkupa győztes 2002-ben, olimpiai 4. helyezett Pekingben 2008-ban, ez utóbbi évben az év játékosának is megválasztották Magyarországon.
„Nálam személy szerint tolerancia problémák voltak egy időben, a gyomrom nem tolerált mindent, amit szerettem volna, gyakran fájt. A megfigyeléseimet követően, és Silye Gabi segítségével sikerült a számomra nem kedvező dolgokat mással helyettesíteni, illetve kerülni egy ideig azokat az ételeket, amik korábban gondot okozhattak. Bizonyos idő elteltével a problémák kevesebbszer vagy egyáltalán nem fordultak elő, így a mai napig igyekszem tartani magamat az akkor megbeszéltekhez.
Személy szerint tanácsolni tudom minden élsportolónak, illetve azoknak, akik azzá szeretnének válni, hogy érdeklődjenek a sporttáplálkozás témája iránt, mert a sikerek elérésében, és az egészség megőrzésében is fontos szerepe lehet!”

Somorjai Tamás, labdarúgó játékos

somorjai„Kb. 7-8 éve volt probléma a gyomrommal. Nem volt normális székletem állandóan puffadt és görcsölt a hasam. Mérkőzések közben is állandó görcseim voltak, ami hátráltatott a teljesítményemben, meccsek után pedig mindig hasmenés és elviselhetetlen gyomor fájdalom. Rengeteg vizsgálaton vettem részt, beleértve a gyomortükrözést is, de nem találtak semmi problémát. 2008. szeptemberben jött ki Silye Gabriella a Vasas pályára és csinálta meg azt vizsgálatot, amiből egyből lisztérzékenységre gyanakodott. Egy hónapig semmilyen lisztes dolgot nem ettem, és már ekkor éreztem pozitív változást. A kontroll vizsgálaton derült ki hogy ez tényleg lisztérzékenység. Azóta amennyire lehet, kerülöm a gluténos ételeket, csak ha nagyon éhes vagyok és nincs más, akkor eszem meg. Kenyeret az első 3-4 hónapban abszolút nem ettem, helyette puffasztott rizst ettem, fogytam is 2-3 kilót. Azóta már eszek kenyeret, de kizárólag gluténmenteset. Tésztákból is csak a kukoricalisztből készültet eszem, süteményeket meg rizs és kukoricalisztből. Otthon minden ételt gluténmentesen készítünk el. Az eltelt egy év alatt szinte teljesen megszűntek a puffadások és a görcsök, helyreállt a székletem és azóta nem volt hasmenésem mérkőzés után. A mérkőzések közbeni görcsök is megszűntek, így a teljesítményem is jobb lett, nem beszélve a közérzetemről.”

Mészöly Géza, labdarúgó edző

gezam
Fotó: Németh Ferenc

MGYLSZ (Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség) versenybizottság elnöke, MLSZ edzőbizottsági tag, MLSZ Etikai és Fair Play bizottsági tagja és 2007-ben az év edzője (Sebes Gusztáv-díj).

„2008 őszén a Vasas labdarúgó csapat vezetőedzőjeként kértem fel Silye Gabriellát egy közös együttműködésre. Fontosnak tartom a sportolóknál a táplálkozásuk, étrendjük rendbetételét. Amikor Franciaországban játszottam, azt tapasztaltam, hogy a sportolók táplálkozásra sokkal jobban odafigyelnek, mivel mindenkinek más a szervezete, így személyre szabott diéta szükséges. Ezért kerestem a lehetőséget a játékosaim segítésére ezen a téren is, így találtam meg ezt a sporttáplálkozási programot. Ezáltal a játékosok képbe tudtak kerülni saját szervezetük egészségi állapotával. Felmérték a sav-bázis egyensúlyunkat, stressz állapotukat és táplálkozási problémáikat, néhányuknál élelmiszer érzékenységet találtak, segítettek eligazodni milyen és mennyi vitamin-, ásványianyag-bevitele szükséges. Segítettek eligazodni nekik az étrend-kiegészítők között, mi van bevizsgálva, és mi a legjobb az ő szervezetüknek. Játékosok nagyon pozitívan állnak a dologhoz, hálásak, hogy részt vehetnek a programban. Jobb lett az erőnlétük és a koncentrálóképességük. Az a tudás, hogy pontosan tudták mit és mikor egyenek mérkőzésnapon ebédre vagy verseny előtt stb., ez nagyon sokat segített a teljesítménynyújtásban és a koncentrációban. Úgy gondolom, a futball nagyot tud előre lépni, ha a táplálkozása is figyelmet fordítunk.

Köszönöm Silye Gabriellának a lelkiismeretes odafigyelést a játékosokra!”

Rokob József, Harmincszoros Ironman győztes

„Úgy gondolom, a táplálkozás nagymértékben hozzájárult a sikerhez. A közelmúlt versenyei során átélt tapasztalok megmutatták, hogy hatalmas teljesítményjavulás/csökkenés alakulhat ki a megfelelő ill. nem megfelelő táplálkozás következtében. Szerencsémre Rita, a feleségem is nagy segítségemre volt ebben a helyszínen. A verseny előtt írtam egy listát, amelyben felsoroltam azokat a dolgokat, amelyek kritikusak voltak nemcsak a siker, hanem a túlélés szempontjából is. Az edzések alatt több gyártó termékét is kipróbáltam, mivel a verseny alatt sosem kísérletezek. A tapasztalatok alapján összeállt a vitamin- és étrend-kiegészítő csomag, melyben volt regeneráló por, izotóniás ital, fehérje shake, vitaminok, aminosavak, gél. Ezeken kívül fontosak voltak a gyümölcsök, zöldségek szerepe: banán, aszalt sárgabarack, szőlő, répa illetve a jó minőségű hústermékek (nem sajt burgerre és csirke burgerre gondolok). A “portfólió” kialakítása során támaszkodtam a konzultációkon elhangzottakra. A segítségedet ezúttal is köszönöm!

Az ultratriatlon egyéni sport, de csapatmunka. Biztos vagyok benne, hogy segítőim és a mind mennyiségükben, mind minőségükben megfelelő táplálékok nélkül nem értem volna el ezt a szép sikert.
Köszönök mindent és a jövő évi versenyekre való felkészülés során is számítok a szakmai tanácsaidra. Bízom benne, egyre több magyar átlagember, versenyző és amatőr sportoló ismeri fel a helyes táplálkozás előnyeit.”

Kapás Boglárka, úszó

„A tanácsadásról, csak pozitív dolgokat tudok mondani, nagyon sokat tanultunk belőle, és hisszük, hogy ezek betartásának pozitív eredménye lesz, sőt már van is, az, hogy a testösszetételében a zsír arányát sikerült csökkenteni. Nagyon nagy segítség az, hogy kérdéseinkkel bármikor fordulhatunk Hozzád, és ezekre gyors választ kapunk! Nagyon fontosnak tartom, hogy egy sportoló, aki már világversenyeken vesz részt, rendszeres támogatást és segítséget kapjon a helyes táplálkozás betartásához. Köszönjük!”

Pany Gabriella, Kapás Boglárka (úszás) édesanyja

 

Tobik József

Nem is tudom, hogy kezdjek neki a mondanivalómnak, az én „nagy fogyásomról„ lenne szó. Megírom pár sorban hátha tudok segíteni valakinek az elhatározásban, ha már csak egy valakinek akkor is megéri. Hiszen az elhatározás a legnehezebb utána már sokan tudnak segíteni. Na, kezdem az elején 47 éves férfi vagyok, nagyon elhanyagoltam a mozgást szeretek jókat enni, odáig jutottam, hogy a mérleg 152 kg-ot mutatott. Magában ez még nem is volt nagy gáz, más betegség miatt elküldött az orvosom kivizsgálásra kiderült a cukrom a határértéken mozog a vérnyomásom 150. Igazából ez gondolkoztatott el, lefogyok elhatároztam. Gondoltam mindennek a felét eszem, mint eddig, a szemeim kopogtak az éhségtől, nagy nehezen lefogytam 5 kilót. Kollégám mindig segíteni akart a régi énem visszanyerésében, hiszen még gyerek korunkban együtt sportoltunk. Ő még mindig sportol, Gabriella segített neki összeállani az étrendjét a jobb eredmények elérése miatt. Bejelentett Gabriellához, időpontot egyeztettünk, és már ott is voltam a vizsgálaton. Megbeszéltük mit csinálok rosszul, mit egyek mikor egyek mennyit mozogjak stb. Nagyon sok új információt kaptam hiszen az én korosztályomat senki nem tanította meg helyesen táplálkozni. Itt térek vissza a történetem elejére mikor meg van az elhatározás akkor már lehet kérni segítséget. Meglepődtem, úgy volt  összeállítva a táplálkozásom, hogy nem éheztem, rengeteg energiám volt és közben fogytam. Igen, ez lehetséges én sem gondoltam volna, elkezdtem mozogni először gyalogoltam (mindig intenzívebben), kb. 8 hónap múlva elkezdtem kocogni kevés futás, sok  gyaloglás. Rengeteg volt a sikerélményem közben Gabriellával e-mailen tartottuk a kapcsolatot, ha kérdésem volt segített. Most 6 km-et futok 37 perc alatt, heti 3-szor edzek, ha nem edzek, aznap gyalogolok. Másfél év alatt jutottam el ide először ötszáz méter gyaloglás után zsibbadt a lábam, most simán futok 6-7 km-et vagy gyalogolok akár 25-öt. Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget, Gabriellának a tanácsai miatt, feleségemnek az új étkezésem miatt, hiszen mindent meg kellett változtatnia a főzésben. Ismerőseimnek, barátaimnak a támogatásuk miatt. Őket is megfertőztem az életmód váltásommal, másképp esznek és másképp élnek. A végén csak annyit most 111 kg vagyok, jól érzem magam, vérnyomásom rendben, cukrom rendben, még valami bárhol kapok magamra ruhát.

Bonus Marcel, labdarúgó

Kép: bekesifi.hu

Marci a Békéscsaba UFC utánpótlás labdarúgó csapat játékosa. Kisebb súlyfeleslege volt, ami akadályozta a sportolásban, pl.könnyebben elfáradt, nem volt eléggé gyors stb. Az edzője tanácsolta, hogy keressünk fel egy sporttáplálkozási szakértőt,mivel már egy csapattársának is az ő segítségével sikerült szenvedés nélkül megszabadulnia a felesleges kilóitól.Elhatároztuk, hogy megpróbáljuk, mely életmódváltással Marcinak sikerült nehézség nélkül kb. 3 hónap alatt 7 kilót leadni.Az étrendet már több mint fél éve megváltoztattuk és a leadott kilók azóta sem jöttek vissza.Marci sportteljesítményében is javulás következett be, mivel dinamikusabbnak, gyorsabbnak érzi magát; kevésbé fárad el és jobban bírja a terhelést.Ezt a változást az edzője is észrevette. A változás hatására nem lett fáradékonyabb, a tanulásra is ugyanúgy tud koncentrálni, hiszen számára fontos, hogy az iskolában is a legjobb tudása szerint teljesítsen. Tény, hogy az ő életében ez a tudatos táplálkozás elég nagy változás volt, de ő is úgy gondolja, hogy ahhoz, hogy a sportban a legjobb tudása szerint tudjon teljesíteni mindenképpen indokolt volt. Köszönjük.

Miniszteri elismerés