Csodadiéták káros hatásai? Milyen a jó fogyókúrás program?

A divatfogyókúrák fő hátránya, hogy:

• nem vezet pozitív életmód-változtatáshoz;
• nem kiegyensúlyozott (sokszor extrém táplálkozási szokások is kialakulhatnak);
• a jojó effektus;
• hosszútávon különböző egészségkárosító hatásai lehetnek;
• nem hangsúlyozza az egyén felelősségét!

A „jojó” diéta során az ismételt fogyókúrázás, a szervezet fokozott energiaraktározása miatt, súlynövekedéssel jár együtt. Ennek elméleti hátterében az áll, hogy felborul a szervezetünk anyagcseréje, a test egyre jobban alkalmazkodik, egyre kevesebb kalóriát használ fel, amikor pedig a diéta abbamarad, a megnövekedett kalóriabevitel következtében többet raktároz, hízási folyamat indul be, s nehezebbé teszi a soron következő súlyleadást.

Az ismétlődő súlyingadozásnak káros pszichológiai hatásai is vannak. Minden alkalommal, amikor visszahízunk, kudarcélményünk lesz, ami egyre jobban csökkenti az önbizalmat. Sok ember komolyan veszi az egész heti étkezést, aztán lazábban a hétvégit, szinte ünneplik a diétázás eredményeit magas szénhidrát (elsősorban cukor) és zsírtartalmú táplálékokkal, gyakran alkohol kíséretében. Egy szigorú, 1000-1200 kcal körüli diéta hétfőtől péntekig kicsúcsosítja az éhséget péntek éjszakára, így a hétvégén hatalmas táplálékfelvétel történhet, akár 3000 kalória is naponta. Általános dolog, hogy a diétázók a nap folyamán keveset esznek, kihagyják a reggelit, mert úgy kibírják evés nélkül ebédig és akkor is csak bekapnak valamit napközben.

A nappali éhezés alacsony energiaszinthez vezet, kiüríti a glikogénraktárakat, túlzott éhséget okoz, ennek eredménye az esti túlevés. Ráadásul az esti étkezés után lefekszünk aludni, ekkor az elfogyasztott kalóriákat már nem igazán használja fel a szervezet, így reggelre akár már a zsírraktárunkat gyarapítja.

Sportolóknál egy rosszul összeállított diétával teljesítményromlást érhetünk el és az egészségre is káros lehet. Egy csökkentett kalóriatartalmú programban izmot is és zsírt is veszítünk. A túl nagy kalóriacsökkentés hatására az izomveszteség az elveszített súly 50%-ánál is több lehet. Azonban az izomvesztés minimalizálható a helyes edzés és táplálkozási program megválasztásával.

A legfontosabbnak azt tartom, hogy a páciensek megértésék a táplálkozás alapelveit. Gyakran találkozom azzal a módszerrel, hogy valaki elkezd meghatározott, fix receptek alapján fogyókúrázni, és előírás szerint a vacsora pl. mozzarella sajt paradicsommal. De mi történik akkor, ha azt éppen nem tud venni, vagy étteremben az előírt étel nem szerepel az étlapon? Ebben az esetben, mivel nem tudja, miért is kellene azt enni, úgy dönt, eszik valami finomat és bedob egy adag lasagnet, majd mivel úgyis megszegte már a fogyókúrát egy adag somlói is lecsúszik utána. Majd tele gyomorral ágyba bújik, és az egész elfogyasztott energiamennyiség megy a zsírraktárba. Így hiábavaló volt az egész heti odafigyelés.