Sav-bázis egyensúly

A sejt falának két oldalán potenciálkülönbség van, amelynek értéke –70mV. Ez egy sejt méretéhez képest nagy feszültség, ezért tudnak áramlani az ionok és a molekulák a sejt két oldalán ki és be. Ezek a mozgások energiát igénylő kapukon keresztül történnek, s a folyamathoz szükséges energiát a sejtek állítják elő. Minden sejt működése energiaforrást (tápanyag + oxigén) igényel, ha ez kevés, akkor nem működik a kapu. Az optimális energiájú sejtekből álló szervezetre mondja azt az orvostudomány, hogy az sav-bázis egyensúlyban van. Akármelyik irányba mozdul el ez az egyensúly, mindenképpen változik az anyagcsere. A savas állapot sem jó, de a lúgos sem. Az egyensúly a jó, a természet is mindig erre törekszik. A savas állapottal összefüggő néhány gyakori betegség: depresszió, pajzsmirigy alulműködés, I. típusú, inzulinhiányos cukorbetegség és daganatos betegségek. A lúgos állapottal összefüggő gyakoribb betegségek: emésztőrendszeri betegségek,
magas vérnyomás, elhízás, koszorúér betegség, II. típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés. Szerintem egyik sem szimpatikusabb a másiknál.

Hogy lehet megtudni, hogy savas vagy lúgos-e a szervezetünk?

Ennek meghatározására létezik egy újonnan kifejlesztett eszköz, amely képes a szövetekben, a sejtek közötti folyadék ionkoncentrációját megmérni, így információt ad a sav-bázis egyensúlyról. Mivel a sejtek közötti tér nem vesz részt a keringésben, ezért ennek vizsgálatával pontosabb információt kapunk a szerveink állapotáról, mintha az állandóan keringő és keveredő vért vizsgálnánk meg. A sejtközi vizsgálat neve EIS (Electro Interstitial Scan), a továbbfejlesztett vizsgálóeszközt pedig ES Tecknek nevezik. A vizsgálat rengeteg információt képes adni szerveink külön-külön mért sav-bázis egyensúlyáról, akárcsak az egész szervezet állapotáról. Információt kapunk a testösszetételről, a zsír, izom és folyadék arányáról, a sejtek anyagcseréjéről, a stressz hormonokról és a létfontosságú szerveink (agy, tüdő, máj, hasnyálmirigy, pajzsmirigy, szív, vese, bélrendszer, immunrendszer) funkciójáról, emésztőrendszerünk működéséről, a táplálkozási-érzékenységről és számos egyéb részletről.
Mielőtt beszerzünk bármiféle lúgosító készítményt előtte mindenképpen ajánlott egy vizsgálat elvégzése, mert több kárt csinálhatunk, mint hasznot.